VLEES? EVEN IETS MINDER ...Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

05-03-2018 - Deze week is er een nieuw initiatief gestart. Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër heeft de eerste "Nationale Week Zonder Vlees" geïntroduceerd. Dit om het simpele feit dat dag in dag uit grote hoeveelheden vlees eten niet zo'n heel erg goed idee is.

Maar… voordat we nu in paniek gaan raken dat vlees eten uit den boze gaat worden: Het idee van dit initiatief is pertinent niet dat we nu met z'n allen vegetariër moeten gaan worden. Nee, het idee is meer om iedereen er iets meer van bewust te laten worden dat, alhoewel een lekker stukje vlees op z'n tijd best oke is, de vleesconsumptie zoals wij die tegenwoordig kennen wel een behoorlijke aanslag op ons milieu is.

Je kan je voorstellen dat er heel wat bij komt kijken voordat een koe in de wei omgevormd is tot dat lekkere stukje biefstuk op je bord of dat plakje ham op je boterham. Om nu te voorkomen dat we je in een ellenlang technisch (en wellicht saai) betoog gaan informeren hoe dat dan precies in elkaar steekt, kiezen we ervoor om je een idee te geven wat we besparen als we eens een weekje géén vlees zouden eten.

Een week geen vlees eten bespaart gemiddeld:

* 7 maanden douchewater.

1476 Liter schoon drinkwater is er nodig voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees. 1 Douchebeurt is ongeveer 51 liter. Als je elke dag 1 douche neemt bespaar je dus bijna 7 maanden douchewater uit…

* 114 kilometer autorijden.

1740 gram CO2 uitstoot zou nodig geweest zijn voor de productie van een weekje vlees. 1 km stoot 106 gram CO2 uit. Je bespaart gemiddeld dus 114 km autorijden uit.

* 1 blije kip.

Als je 1 dag geen vlees eet, bespaar je gemiddeld 200 gram vlees uit. 1 Kip bevat 1600 gram consumeerbaar vlees, dus in een week tijd bespaar bijna een volledige kip uit.

* 7 maanden werk voor een boom.

1740 gram CO2 bespaarde je per dag uit door het niet eten van vlees. Een boom kan in een maand ongeveer 1700 gram CO2 uitstoot uit de lucht opnemen in zijn biomassa en omzetten in zuurstof. Met een weekje zonder vlees bespaar je dus de uitstoot waar een boom 7 maanden voor nodig heeft.

Al deze informatie hebben we overigens geplukt van de site www.weekzondervlees.nl.

Leo, altijd zeer betrokken als het gaat om mens en milieu, vond het initiatief van deze "Week zonder Vlees" gezien bovenstaande informatie dermate interessant dat wij hebben besloten er ruimschoots aandacht aan te besteden. Dit zullen wij in eerste instantie in nauwe samenwerking doen met woningcorporatie Ymere, alwaar Leo een aantal lunchlocaties beheert.

Gedurende deze week is er op deze Ymere-locaties dan ook een grote verscheidenheid aan vegetarische gerechten te vinden die prima als alternatief kan dienen voor vleesproducten. We doen er natuurlijk alles aan om onze lunchgasten te verwennen en ze niets te kort te laten komen. Voor Leo staat de lunchgast namelijk altijd op de eerste plaats.

Mocht deze week een succes worden wat wij stiekem wel verwachten, dan zullen we volgend jaar deze Week Zonder Vlees op al onze lunchlocaties door gaan voeren. Wordt Leo dan volledig vegetarisch? We zeiden het al eerder: dat is allerminst de bedoeling, maar we streven wel naar een iets grotere bewustwording als het gaat om vleesconsumptie en we willen graag aan iedereen laten zien dat er prima alternatieven voorhanden zijn.


Zou Leo op het werk! wellicht ook kunnen passen binnen jouw organisatie?
Kijk dan eens [hier] of neem direct contact met ons op: 023-8100105 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je op de hoogte gehouden worden van Leo op het werk?
Je kunt je nu inschrijven voor onze mailinglist via onderstaande button:

VOLG LEO OP SOCIAL MEDIA
facebook linkedin google twitter youtube