LEO'S EERSTE HEALTHCHALLENGE: VEZELS!


27-05-2019 - Begin dit jaar is Leo met de eerste uit een serie health challenges gestart. Het onderwerp van deze eerste health challenge was vezels. Door richtlijnen wordt namelijk aanbevolen om minimaal 30 gram vezels per dag te nuttigen, maar op dit moment krijgen Nederlanders gemiddeld slechts 19 gram vezels binnen. Dat is dus veel te weinig.

Eerlijk toegegeven: uit Leo's gezondheid- en duurzaamheidmonitor bleek dat ook de Leo’s locaties daarop geen uitzondering vormden.

Waarom zijn vezels eigenlijk zo belangrijk?

Vezels zijn essentieel voor ons darmenstelsel om alle essentiele voedingsstoffen uit ons voedsel goed op te nemen. Vezels geven je een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek krijgt. Daarnaast spelen vezels ook een belangrijke rol bij het langzaam opnemen van suiker uit voeding. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabiel. Vezels zijn dus erg belangrijk voor je gezondheid. De eerste Leo health challenge ging dan ook niet voor niets over vezels.

Het streven van Leo’s eerste health challenge was om 5% extra vezels realiseren op alle catering locaties. Inmiddels zijn de resultaten van de challenge bekend en deze zijn ronduit positief te noemen. Leo heeft tijdens de challenge een gemiddelde stijging van 9% extra vezels gerealiseerd en daarmee hebben we ons streefdoel ruimschoots overschreden!

Hoe hebben we dit gedaan?

Leo’s teamleden hebben voorafgaand aan de vezel-healthchallenge veel informatie ingewonnen. Aan de hand daarvan zijn recepten ontwikkeld en samengesteld waar enthousiast mee aan de slag gegaan is. Zo konden onze teamleden op een pro-actieve wijze de gast stimuleren om de meest vezelrijke optie's als lunch te kiezen.

Leo's eigen samengesteld foldermateriaal en een speciale "healtchallenge signing" bij de meest vezelrijke recepten bood hierop een waardevolle ondersteuning. Daarmee creëerden we ook direct een stuk bewustwording bij onze lunchgasten.

Op deze wijze heeft Leo, zowel bij zijn gasten als bij zijn teamleden zélf, de kennis sterk verbreed als het gaat om het aanbod van vezelrijke producten. Denk aan een complete volkoren-lijn en peulvruchten als belangrijke vezel-bron. Ook granen als farro, freekeh en amaranth kwamen ruimschoots aan bod. Tot slot is er veel aandacht besteed aan de meest vezelrijke groenten waar lekkere salades mee samen te stellen zijn.

Ook handig voor thuis!

Leo hoopt en is er van overtuigd dat de opgedane kennis tijdens de healthchallenge ook mee naar huis genomen wordt. Enkele tips: kies altijd voor volkoren varianten van pasta, brood, crackers, etc.

Daarnaast zijn groente en fruit een hele belangrijke bron van vezels. Wees hier dan ook niet zuinig mee! Als laatste; voeg peulvruchten toe aan de maaltijd, deze zijn namelijk een zeer voedzame bron van vezels.

Leo's healthchallenge: een eenmalig experiment?

Zeker niet. Het onderwerp vezels was slechts het begin. De komende periode zal Leo meerdere healthchallenges lanceren. Minder zout is de volgende uitdaging. We consumeren met z'n allen nog steeds veel meer zout dan goed voor ons is. Later in het jaar komen onderwerpen als verzadigd vet en suiker aan bod. Kortom: Leo's healthchallenges zullen vanaf nu onderdeel gaan vormen bij ons streven de meest gezonde en energievolle cateraar van Nederland te worden.

VOLG LEO OP SOCIAL MEDIA
facebook linkedin google twitter youtube