Blog: de doe-het-zelf kerst

December de maand van familie, vrienden en gezelligheid. Sinterklaas is weer het land uit, dus het wordt tijd om een kerstboom in huis te halen. Kerstbomen zijn er in verschillende soorten en maten, te kopen op een kerstboommarkt of je haalt gewoon de kerstboom van vorig jaar van de zolder. 

Als je dit jaar iets nieuws wilt proberen kan je, je eigen kerstboom zelf afzagen op de Hoge Veluwe. Er zijn hier speciale dagen voor georganiseerd. Op 12, 13, 19 en 20 december kun je je eigen dennenboom uitkiezen, dit kan van 10:00 – 15:00 uur. Leuk als uitje en je helpt de natuur in het park ermee! meer weten? Bezoek de website.

Daarna is het tijd om je boom te versieren en wat is er nou leuker dan het maken van je eigen versieringen? Met huis-tuin-en-keuken spullen kom je al heel ver. Bewaar wat bier dopjes, pak een stift, wat lint en wat knoopjes en je lijmt zo je eigen kerst pop. Leuk en makkelijk!

Heb je nog wc rollen over? Gooi ze niet weg maar gebruik ze als kerstversiering! De basis benodigdheden: lijm en papier of een stofje. Geef er zelf een leuke draai aan door bijvoorbeeld rendieren te maken, een echte blinkvanger in de boom.

 

Naast materiële kerstversiering kan je ook eetbare kerstversiering maken voor in de kerstboom. Hier wat lekkere recepten:

Chocolade kransjes 

Ingrediënten: 

250 g melkchocolade

1 tl zeezout

250 g pure chocolade

50 g witte chocolade

Spuitzak met gekartelde spuitmond

bakpapier 

1. Smelt de melkchocolade au bain-marie. Tempereer de chocolade in een pan en schep de bijna opgesteven chocolade in de spuitzak.

2. Spuit op bakpapier kransjes van de chocolade. Werk snel, de chocolade wordt al snel stevig! Bestrooi de kransjes met het zout. 

3. Herhaal dit recept met de pure chocolade. Smelt de witte chocolade en druppel het in dunne lijntjes over de pure kransjes.

 

Kerst koekjes

 Ingrediënten: 

125 gr zachte boter

100 gr suiker

Snufje zout

125 gr bloem

125 gr zelfrijzend bakmeel

1 ei

Scheutje melk

1. Verwarm de oven tot 180 graden.

2. Meng de boter en suiker totdat je een zacht romig mengsel hebt. Voeg het zout toe en meng; voeg het ei toe en meng. Voeg het bakmeel en de bloem per 60 gr tegelijk toe, en meng na elke toevoeging. Voeg een scheutje melk toe, indien nodig en meng.

3. Kneed het deeg totdat het soepel is, rol het dan tot ongeveer 5 mm dik uit. De dikte maakt eigenlijk niet zoveel uit  het koekje zal veel rijzen. Snijd de koekjes in de vorm die je wilt.

4. Bak 8 tot 10 minuten – wat minder lang als je een zachter koekje wilt, of langer voor een harder koekje - houd een oogje in het zeil.

 Leo op het werk! wenst iedereen een creatief kerstfeest met veel gezelligheid toe!

VOLG LEO OP SOCIAL MEDIA
facebook linkedin google twitter youtube