Blog:  food trends 2016

Het nieuwe jaar is weer aangebroken! In de trant van goede voornemens vind je in dit blog een aantal ‘food trends’. Deze trends zijn niet alleen erg leuk maar ook heel gezond!

Streetfood

Streetfood is een concept waarbij ready-to-eat eten wordt verkocht op straat of een openbare plek zoals de markt. Het is een combinatie van een restaurant en fastfood. Het concept stamt af uit het oude Griekenland vooral de onvermogende Grieken maakte hier gebruik van.

Het westerse fenomeen streedfood begon in San Francisco. Na een hevige aardbeving in 1906 lag heel de stad in puin. Overgebleven puin werd gebruikt om ovens en geïmproviseerde buitenkeukens te bouwen. Sindsdien zijn deze pop-uprestaurants wereldwijd populair.

Het concept bestaat al heel lang, al jaren kan je een frietje kopen bij een frietkraam of een ijsje bij een ijskar. Maar in 2016 is er een nieuwe draai gegeven aan streetfood, denk aan bakfietsen tot caravans, sushi tot quinoasalades. De producten die worden aangeboden zijn vaak biologisch, uit de regio en duurzaam en het wordt voor je neus klaargemaakt!

Benieuwd geworden? Vanaf mei zijn er verschillende Street Food festivals waar je de sfeer kan proeven!

Lokaal eten

Tegenwoordig is het gros van de mensen steeds meer bewust van wat ze eten. Daarom let men steeds meer op de afkomst van het product; is het biologisch, eerlijk en vers? Daarom is lokaal voedsel steeds meer in trek. De afkomst van de producten is bekend, de kwaliteit is beter vast te stellen en het is vers omdat lokale producten alleen in het seizoen groeien.

Maar het eten komt niet alleen van de boer, het wordt steeds populairder om voedsel te verbouwen in de stad. Dit wordt ‘Urban Farming’ genoemd. Door middel van dak-akkers, ledlampen en stadsboerderijen is het mogelijk om ook in de stad vers verbouwde producten te verkrijgen!

Clean eating

Bij clean eating staat het eten van zoveel mogelijk onbewerkt voedsel centraal. Binnen deze trend vind je vooral groente en fruit aangevuld met af en toe een stukje vis of vlees, peulvruchten, oergranen en noten en zaden. De Oosterse keuken speelt een belangrijke rol in deze trend. Zo gaat er meer gekookt worden met tofu en tahu en in plaats van een rundvleesburger maken we gewoon een Aziatische burger van paddenstoelen!

Vergeten groenten

Er zijn twee soorten vergeten groenten. De eerste zijn de soorten die we wel kennen maar waarvan oude rassen vervangen zijn door nieuwere rassen die een hogere opbrengst hebben. Denk onder andere aan wortels, bieten en bonen. Bij veel van deze groentes zijn de sterke smaken, zoals bitter en zuur, weg gekweekt.

De tweede soort bestaat uit groenden die we bijna helemaal niet meer kennen of kunnen kopen, zoals pastinaak en schorseneren. Deze groenten zijn moeilijk te verkrijgen door de te lage opbrengsten maar ook omdat de groenten vaak een erg uitgesproken smaak heeft, dit is niet bij iedereen even populair.

 Ontdek de nieuwe trends en leef je uit met deze mooie producten. Leo op het werk! wenst jullie een gezond en lekker 2016 toe!

VOLG LEO OP SOCIAL MEDIA
facebook linkedin google twitter youtube