Blog: Kickstart met koffie

26 februari: de 57e dag van het jaar! Om de 309 dagen die 2016 ons biedt scherp te blijven wijdt Leo’s Blog zich deze week aan koffie. Een heerlijke kop koffie om de dag te beginnen en een cappuccino na het eten. Maar hoe maak je nou goede koffie?

Hoe maak je thuis de perfecte cappuccino? Heb je thuis geen melkopschuimer, geen probleem! Voor een paar euro heb je al een melkschuimklopper.

Cappuccino

Cappuccino maken begint altijd met een shot espresso, als je een extra cafeïneshot wilt dan kan je natuurlijk ook eerst een dubbele espresso maken. Daarnaast heb je voor een kopje cappuccino 150 ml melk nodig, voor extra romig melkschuim gebruik je volle melk. 

 

Bereidingswijze

Doe de koude, volle melk in een afsluitbare beker en schud dit een paar goed. Doe dan de melk in de magnetron geschikte mok of kom en verwarm de melk totdat deze omhoog komt (gebruik max 500 watt), let hierbij goed op! Als de melk kookt is het schuim weg.

Giet espresso in een hoog glas of in een wijde mok, schenk daar voorzichtig de espresso bij. Top het af met wat cacaopoeder et voilà een heerlijke zelfgemaakte cappuccino zonder machine!

Zin in een verfrissend drankje? Probeer dan eens ijskoffie. Wat heb je hiervoor nodig?

Ingrediënten 

400 ml koffie (koud)

4 bollen roomijs

1el suiker

100 ml melk

Scheutje koffiemelk

Snufje kaneel

4 bollen kaneelijs

Slagroom 

Een staafmixer of blender

Bereidingswijze

Schenk de koude koffie in een grote kan. Voeg het roomijs en de suiker toe. Mix alles goed met een staafmixer of blender. Voeg daarna de melk, de koffiemelk en een snufje kaneel toe en mix alles nogmaals goed door. Schenk het gemixte drankje in glazen, schep er een bolletje ijs naar smaak bij en serveer met een rietje. Om je ijskoffie nog lekkerder te maken top je het af met wat slagroom.

Latte Macchiato

Latte macchiato is eigenlijk melk met koffie. De melk is dus het hoofd ingrediënt en de koffie wordt toegevoegd aan de melk. Anders dan bij cappuccino waar de melk aan de koffie wordt gevoegd. Door de koffie bij de melk te gieten krijg je mooie laagjes. Macchiato is Italiaans voor ‘gevlekt’, letterlijk vertaald betekend latte macchiato dus gevlekte melk.

Ingrediënten

1 kopje espresso

150 ml warme opgeklopte melk

25 ml koude melk

suiker

cacaopoeder (naar smaak)

Je maakt een latte macchiato door eerst de koude melk in een glas te schenken en dan de goed opgeklopte melk erbij te gieten. Vervolgens giet je, heel voorzichtig, een shot sterke espresso erbij. De melk zal daarna vanzelf mooie laagjes vormen. 

Geniet van deze heerlijke drankjes die je ook nog eens wakker houden! 

 

VOLG LEO OP SOCIAL MEDIA
facebook linkedin google twitter youtube