Blog: Oproep Kinderrechtendag

20 november: Internationale Dag voor de Rechten van het Kind.

Vandaag roepen 158 organisaties, waaronder Leo op het werk!, de regering op tot kindvriendelijke opvang voor gevluchte kinderen in Nederland. De organisaties hebben hun krachten gebundeld en verzoeken de Nederlandse regering zich te houden aan het VN-Kinderrechtenverdrag. Dit verdrag beschouwt asielzoekerskinderen in de eerste plaats als kind. Een kind met dezelfde rechten als ieder ander kind in het land. Maar de huidige opvang van deze kinderen is in meerdere opzichten niet toereikend.

Tekortschietende opvang voor de asielzoekerskinderen

De asielzoekerskinderen hebben dezelfde rechten als Nederlandse kinderen maar op dit moment lopen kinderen schade op door de tekortschietende opvang. Het is onacceptabel om weg te kijken terwijl deze kwetsbare gevluchte kinderen de dupe zijn van het Nederlandse asielbeleid. Het gaat vaak om kinderen die al veel hebben meegemaakt en soms getraumatiseerd zijn door oorlog en de gevaarlijke reis die ze achter de rug hebben. Ze verdienen het om hier tot rust te komen, stabiliteit te vinden en kind te zijn.  

Instabiele levensomstandigheden 

Op dit moment moeten de asielzoekerskinderen vaak verhuizen, hebben onvoldoende toegang tot onderwijs en gezondheidszorg en hun sociale contacten worden steeds verbroken. Er zijn kinderen die in één maand vier keer moeten verhuizen. Vriendschappen worden afgebroken, ze kunnen niet meteen naar school en weten niet waar ze aan toe zijn. Dit is extra ingrijpend voor een kind dat in een vreemd land komt en veel te verwerken heeft. Onderzoek toont aan dat de asielzoekerskinderen hier de rest van hun leven last van kunnen hebben.

Kinderen zijn maar één keer kind

Er wordt gepleit voor kindvriendelijke en kleinschalige opvang, een vaste plek, ondersteuning van ouders in de zorg voor hun kinderen, goed geregeld onderwijs, kinderactiviteiten en psychosociale hulp voor kinderen met trauma’s. Kortom, om te voldoen aan het Kinderrechtenverdrag. De oproep is gericht aan het kabinet in de hoop dat deze kinderen de aandacht krijgen waar ze recht op hebben. Het is nu tijd om de situatie te verbeteren. Kinderen zijn maar één keer kind. 

De oproep is een initiatief van de Werkgroep Kind in azc. De Werkgroep Kind in azc is een coalitie van: UNICEF Nederland, Defence for Children, VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Kerk in Actie. De gehele oproep en verhalen van kinderen in azc is hier te vinden

UNICEF is één van de opdrachtgevers van Leo op het werk!, dagelijks verzorgen wij de lunch voor alle UNICEF medewerkers op hun hoofdkantoor in Voorburg. Leo draagt UNICEF een warm hart toe en wij steunen hen dan ook financieel. Meer weten over Leo op het werk! en UNICEF? Lees er hier meer over. Benieuwd naar de goede doelen die Leo op het werk! nog meer steunt? Bekijk het op onze website.

VOLG LEO OP SOCIAL MEDIA
facebook linkedin google twitter youtube